zaterdag, januari 07, 2006

François Mitterrand

Morgen is het tien jaar geleden dat oud-president François Mitterrand overleed en de Franse media berichten al de hele week nauwelijks nog ergens anders over. Zo liet Libération een opinieonderzoek uitvoeren waaruit blijkt dat de socialist de populairste is van alle presidenten van de Vijfde Republiek (sinds 1958). Die krant bedacht bovendien de fraaie kop: 'La France n'a jamais été aussi tontonmaniaque': Frankrijk is nog nooit zo gek geweest op oompje Mitterrand, een van zijn (sympathiekere) bijnamen.
De pers toog vervolgens massaal naar Jarnac, waar hij ligt begraven, en constateerde dat het plaatsje bij Angoulême geen bedevaartsoord is geworden zoals Colombey-les-Deux-Eglises dat wel is voor Charles de Gaulle. Ondertussen maakte Mitterrands lang geheim gehouden onechtelijke dochter Mazarine Pingeot bekend dat ze de naam van haar vader eindelijk wil gebruiken. En ze sloot deze week een samenlevingscontract (pacs) met haar vriend Mohamad Ulad-Mohand.
Verder overheerst de nostalgie naar les années Mitterrand (1981-1995), vooral bij de socialisten: velen zijn ervan overtuigd dat zowel het land als hun partij zich nooit in zo'n diepe crisis zouden bevinden als Mitterrand er nog was.

Labels:

0 Reactie(s):

Een reactie posten

<< Home