zondag, januari 08, 2006

Frans bekervoetbal

Ik ben geen groot fan van Frans voetbal: het is resultaatgericht, niet spectaculair en er wordt nauwelijks gescoord. Bovendien is het commentaar van de meeste zenders amateuristisch en irritant: een theekransje.
De Franse beker daarentegen is een uitzondering. De Nederlandse 'Gatorade Cup' (alleen de naam al) kan een voorbeeld nemen aan de Coupe de France. Nederlandse topclubs hoeven slechts vier wedstrijden te winnen om de beker mee naar huis te nemen. Amateurclubs zijn zelden nog actief wanneer de toppers mee gaan doen. Franse teams uit de ligue un moeten zeven wedstrijden winnen.
Gisteren en vandaag vinden de '1/32 finales' (de negende ronde) plaats, waarin de eersteligateams voor het eerst deelnemen. Dat levert steevast spektakelstukken op tussen overgemotiveerde amateurteams en eersteklassers die zich nog zo hebben voorgenomen de tegenstander serieus te nemen, maar dat toch niet doen.
Gisteren gingen Toulouse en Troyes ten onder bij respectievelijk Lyon-la-Duchère en Calais, die drie divisies lager spelen. Dat laatste team heeft trouwens een reputatie: na uitschakeling van drie eersteklassers haalde het in 2000 de finale, waarin het door een dubieuze penalty in de laatste minuut verloor van FC Nantes.
Dergelijke wedstrijden leiden ook vrijwel altijd tot mooie reportages: de amateurvoetballers zijn doordeweeks postbode of metaalarbeider en hun droom komt uit door tegen Paris Saint-Germain te mogen spelen; een banlieueclub wil laten zien dat er ook goede dingen uit de voorsteden komen; een heel provinciestadje staat in vuur en vlam omdat Olympique Lyon op bezoek komt, dat dit seizoen Real Madrid nog met 3-0 versloeg.
De Nederlandse voetbalbond KNVB schafte het verderfelijke poulesysteem al af in de beker: nu nog een verplichte vroege deelname voor de grote clubs, à la française.

Labels:

6 Reactie(s):

Anonymous Anoniem schreef...

Niet alleen frankrijk doet dit zo oli4, ook engeland met z'n roemruchte FA cup laat al vroeg de topteams instromen. Er is naar mijn weten al eens geprobeerd dit systeem in te voeren in nederland, maar kaatste af door weerstand van de (top)clubs met het oog op het al zo drukke speelschema.

8/1/06 15:39  
Blogger Olivier van Beemen schreef...

Ik was op de hoogte van de FA cup. Alleen: ik ben nu eenmaal correspondent in Frankrijk en niet in Engeland. En Nederlandse clubs moeten niet zo piepen, want zowel Franse als Engelse teams spelen meer competitiewedstrijden en hebben een - overigens volstrekt belachelijke - league cup.

8/1/06 17:14  
Blogger Werner Bossmann schreef...

Resultaatgericht, inderdaad. Het lamlendige Strasbourg knikkerde Rode Ster Belgrado vorige maand uit de Uefa-cup. In de 94ste minuut. Pure diefstal.

De Gatorade Cup?? Wat je hier in het Oosten nog wel ziet zijn clubs die de naam van hun sponsor overnemen. Artimedia Bratislava enzo. (Ineens benieuwd hoe het met het darten gaat).

8/1/06 18:18  
Blogger Remco Reiding schreef...

Grappig dit stukje, want ik zat toevallig net te rekenen: Feyenoord speelt dit seizoen maar 37 wedstrijden (34 competitieduels, 2 Europacupduels en 1 bekerwedstrijd). Dat is bijna de helft van wat Liverpool moet spelen bijvoorbeeld.
Overigens eindigde Lyon-Real volgens mij in 3-0 en miste l'OL voor de pauze ook nog een strafschop.

9/1/06 00:50  
Blogger Olivier van Beemen schreef...

Tu as raison... Dat gaat de webmaster maar eens snel veranderen.

9/1/06 09:23  
Anonymous Anoniem schreef...

Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

4/2/06 08:52  

Een reactie posten

<< Home