zondag, juni 17, 2007

Alweer verkiezingen

De voormalige fabriek van Samsonite in Hénin-Beaumont is al enige maanden bezet door ontslagen werknemers. Deze foto nam ik eind april, vlak voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, waarin Marie-George Buffet (affiche) voor de communisten 1,93 procent haalde. Zij kan vandaag haar zetel verliezen in de Parijse voorstad Le Blanc-Mesnil. Hénin-Beaumont is het enige district waar het FN een (hele kleine) kans maakt op een zetel. Marine Le Pen staat er in de tweede ronde.

Vandaag zijn er voor de vierde en laatste keer dit jaar verkiezingen in Frankrijk. Inzet: 467 van de 577 zetels in de Assemblée Nationale. Vorige week werd in de eerste ronde al bekend wie de 110 overige zetels wonnen. Op één na gingen die alle naar rechts en de verwachting is dat de UMP ongeveer vier keer keer meer zetels wint dan de Socialistische Partij, ongeveer 400 tegen 100.
Zoals ik eerder schreef, is het aardige aan de parlementsverkiezingen in Frankrijk is dat in ieder van de 577 districten een miniverkiezing plaatsvindt. De uitslag in een aantal fel bevochten districten is interessanter dan de einduitslag, die al min of meer vaststaat.
Enkele duels die de Fransen vooral volgen zijn:

  • Gironde (Bordeaux): Minister van Milieu Alain Juppé (43,8 %) zou zijn zetel kunnen verliezen aan de socialiste Michèle Delaunay (31,4 %) en moet dan zijn ontslag indienen als minister. Juppé deed het een stuk beter in de eerste ronde, maar Delaunay lijkt een groter 'reservoir' te hebben. Dat zijn stemmen op kandidaten die in de eerste ronde zijn uitgeschakeld, maar in de tweede ronde liever links dan rechts stemmen.
  • Pyrénées Atlantiques (Pau): François Bayrou (37,3 %), een tijdje de held van de presidentsverkiezingen, moet voor zijn nieuwe partij MoDem in ieder geval één zetel veilig stellen. Dat zal wel lukken, zeker nu de UMP-kandidaat zich heeft teruggetrokken.
  • Val d'Oise (Sarcelles): Een van de spannendste en bizarste duels vindt plaats in Ile-de-France, ten noorden van Parijs. Daar werd 'olifant' (partijbons) Dominique Strauss-Kahn (PS, 37,0 %) verrassend op achterstand gezet door tv-advocaat Sylvie Noachovitch (UMP, 37,4 %). DSK heeft in theorie de betere papieren voor de tweede ronde, maar het is de vraag welke invloed een tweetal faits-divers zal hebben op de verkiezingen. Eerst zou Noachovitsch gezegd hebben dat haar man zich geen zorgen hoeft te maken dat ze zich tijdens de campagne aangetrokken zou voelen tot mannen die ze zou ontmoeten, omdat er in haar kiesdistrict slechts zwarten en Arabieren wonen. Vervolgens zou iemand haar op de markt hebben proberen te wurgen.
  • Pas de Calais (Hénin-Beaumont): Wint Marine Le Pen (24,5 %), de enige FN-kandidaat in de tweede ronde, een zetel in het parlement? Antwoord (sorry dat ik de spanning al wegneem): nee, ze maakt geen schijn van kans. Wel zat ik laatst lekker vis met haar en haar vader te eten, zie dit bericht.
  • Seine-Saint-Denis (Le Blanc-Mesnil): Behoudt communistenleider Marie-George Buffet haar zetel en kan de partij met het salaris dat ze afstaat zich wellicht toch permitteren de kunstschatten in eigen bezit te houden?
  • Parijs (12de arrondissement): De mediagenieke advocaat Arno Klarsfeld 35,8 %), vriend van Sarko en naar verluidt kandidaat voor een staatssecretariaat, heeft meer moeite dan verwacht. De socialiste Sandrine Mazetier (33,6) volgt hem op de voeten. Een van de belangrijkste wapens van Klarsfeld: zijn mysterieuze ogen.
  • Wordt Real Madrid vanavond kampioen of toch nog FC Barcelona?

Labels:

1 Reactie(s):

Anonymous Anoniem schreef...

De verkiezingen zijn afgelopen, we hebben nu vijf jaar rust, de gemeenteraadsverkiezingen daargelaten, maar da's "cacahuètes".

Olivier, ik ben benieuwd naar je journalistieke aktiviteiten buiten de Franse politiek!

18/6/07 13:57  

Een reactie posten

<< Home