dinsdag, juni 12, 2007

Sarkozy aan de wodka? (2)

Geen commentaar, zegt het Elysée tegen uw correspondent


Het is een vreemde kwestie, de twijfelende en glimlachende Sarkozy tijdens een G8- persconferentie in het Duitse Heiligendamm. Zie dit eerdere bericht. Voor de volledigheid plaats ik hier het vervolg. Het gehijg houdt vrij snel op als hij eenmaal verslag doet van zijn ontmoeting met collega Vladimir Poetin. Hij drukt zich niet uit als een dronkaard, hoewel 'la journaliste' (de vermoorde kritische journaliste Anna Politkovskaja) wat vaag overkomt.
Wellicht wilde hij niet riskeren haar naam verkeerd uit te spreken. En hijgde hij omdat hij kwam aanrennen, trappen op moest, en even op adem moest komen. Zijn rare glimlach zou zijn te verklaren door een grap die Poetin hem net verteld had en die weer boven kwam. En zijn vraag Qu'est-ce que vous préférez, que je réponde aux questions? is gewoon wat onhandig. Het zou allemaal kunnen.
Dan blijft het vreemd dat deze conferentie donderdag plaatsvond, in aanwezigheid van tientallen journalisten, maar dat alleen het RTBF-journaal Le 12 minutes melding maakt van het vreemde gedrag van Sarko. Er zijn steeds meer aanwijzingen en voorbeelden dat de Franse pers zichzelf censureert, maar op zo'n grote schaal?
De RTBF was er overigens zelf niet bij. Ik belde ze net om even het en 't ander na te vragen. Zij kwamen de beelden vrijdag tegen bij het materiaal van EVN (Eurovisie), de samenwerkende publieke omroepen van Europa. Een redactielid garandeerde me dat er niets gemanipuleerd was, zoals bij de RTBF-aankondiging van het einde van België.
Op de site van de president valt op dat er beelden beschikbaar zijn van de meeste conferenties, maar niet van die van de G8. Ik heb zojuist ook maar even de persafdeling van het Elysée van Sarkozy gebeld, waar een dame van de persafdeling lachend zei: 'C'est sans commentaire'. Daar worden we ook niet veel wijzer van. Geen commentaar omdat ontkenning de zaak alleen maar pijnlijker maakt, of geen commentaar als stille bekentenis?
Rest nog de vraag of het erg zou zijn als Sarko inderdaad een borrel met Poetin heeft gedronken en daar even van bij moest komen. Om eerlijk te zijn vind ik het Sarko wel een menselijke touch geven die vaak ver te zoeken is. Bovendien kwam hij daarna nog goed uit zijn woorden. Aan de andere kant: moet je met zo'n geduchte gesprekspartner - naar eigen zeggen de laatste democraat sinds het overlijden van Gandhi - riskeren je volledige scherpte te verliezen door te drinken?
Ik ben benieuwd hoe jullie erover denken.

Labels: , ,

8 Reactie(s):

Anonymous Anoniem schreef...

Het is algemeen bekend, "de notoriété publique", dat Sarko niet of slechts zéér matig drinkt.

Als hij dan een wodka met een kollega achterover zou hebben geslagen, dan moest hij daar misschien even van bij komen.

Hij is daar beslist niet de enige in. Ikzelf kan niet (meer) tegen zulke sterke drank en zou ook moeten bijkomen van een 'adje'.

En voor de rest is het zijn zaakje : hij is volwassen en drinkt dus wat hij wil, met wie hij wil.

We weten overigens allemaal dat zijn voorganger graag een biertje dronk, dat was echter geen probleem!

12/6/07 13:30  
Anonymous Anoniem schreef...

het stuk staat volgens afspraak nu ook op geencommentaar.nl. Mede vanwege de goede titel natuurlijk :)

dankje.
pokeythecat

12/6/07 13:36  
Anonymous Anoniem schreef...

ik snap niet waarom je denkt dat het 'allemaal wel zou kunnen'.
Het is toch duidelijk dat Sarkozy een glaasje teveel op had en dus rare uitspraken maakte? Jij probeert voor alles een reden te vinden, ik denk dat het heel simpel is hij had een glaasje teveel op maar werd snel weer een beetje nuchter.

12/6/07 13:38  
Anonymous Anoniem schreef...

Ik heb het filmpje gekeken toen hij aan kwam lopen, vandaar..

http://www.youtube.com/watch?v=zzPEH-Ea3DI&eurl=http%3A%2F%2Fwww%2Eglizzy%2Enl%2Flog%2Fitem%2Ephp%3Fid%3D3607

12/6/07 13:41  
Anonymous Anoniem schreef...

Ik weet het niet. Het kan toch ook echt wat anders zijn dan drank. Hij verexcuseert zich voor laat zijn, dus het is niet ondenkbaar dat hij zich gehaast heeft en vandaar wat achter zijn adem is.

Maar dan nog: een drankje moet kunnen. Het is niet illegaal, ofzo. En wie het filmpje dat carl over Jeltsin postte in deel 1 van dit bericht heeft gezien, moet toch toegeven dat een beetje menselijkheid toch ook zijn charmes heeft.

12/6/07 15:23  
Anonymous Anoniem schreef...

Ik ben het op zich wel met Arjan eens, bijkbaar is de sfeer tussen Sarko en Poetin goed, maar van de andere kant, Sarkozy is niet zo maar iemand maar een wereldleider (tenminste G8-lid) met een permanente verantwoordelijkheid. Daarnaast is hij de man van zero-tolerance die ervoor heeft gezorgd dat zelfs iemand die op een verlaten snelweg een paar kilometer per uur te hard rijdt (ècht maar een paar) zonder pardon naast een boete ook rijbewijspunten kwijt raakt. Om maar niet te praten over de straffen voor rijden onder invloed.
Kortom, ik heb geen eenduidig oordeel.

12/6/07 15:46  
Anonymous Anoniem schreef...

Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik Sarkozy niet zo heel vaak heb gezien. Ik weet dus ook niet wat zijn normale manier van lopen, praten en kijken is.

12/6/07 16:46  
Anonymous Anoniem schreef...

Oeps, daar krijgen ze problemen mee... :-)
Lees: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6747801.stm

13/6/07 17:43  

Een reactie posten

<< Home