maandag, juni 18, 2007

Franse parlementsverkiezingen: spectaculair avondje

Ah, dat was tegen mijn eigen verwachtingen in toch nog best spectaculair vanavond.

Het begon al meteen om acht uur. Zoals de meeste kijkers verwachtte ik een ruime meerderheid voor de UMP, een blauwe golf in de Assemblée Nationale, waarbij de UMP wellicht wel vier keer groter zou worden dan de PS. Het verschil blijkt echter veel kleiner, volgens de laatste cijfers 323 voor UMP tegen 206 voor de PS. De communisten handhaven zich redelijk met 18 zetels en de groenen en MoDem krijgen er beide 4.

Toen was het wachten op enkele grote vissen, onder wie deze duels. DSK won vrij ruim, zijn socialistische collega Arnaud de Montebourg nipt. Terroristenjager Jean-Louis Bruguière kreeg van de kiezer te horen dat hij beter op terroristen kan blijven jagen, terwijl Arno Klarsfeld (beiden UMP) het best in de spiegel kan blijven kijken hoe mooi hij is.

Maar het wachten was vooral op het resultaat van Alain Juppé. Even een geheugenopfrissertje: oud-president Jacques Chirac vond hem midden jaren negentig 'waarschijnlijk de beste van ons allemaal', zijn gedoodverfde opvolger. In 1995 werd hij premier en ging ambitieus aan de slag. Een groot deel van de hervormingen die nu nog steeds op het programma staan, wilde hij toen al doorvoeren.
Het liep anders. Stakingen legden het land plat en bij de verkiezingen twee jaar later werd rechts weggevaagd. Vijf lange jaren volgden, maar in 2002 geraakte Juppé terug aan de top, als voorzitter van de nieuwe rechtse partij UMP. Opnieuw was het geluk van korte duur. In 2004 werd hij veroordeeld tot een jaar onverkiesbaarheid en een voorwaardelijke gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij een financieel schandaal, waarvoor Chirac binnenkort ook vervolgd kan worden.
Hij vertrok een jaar naar Canada en keerde terug als een beter mens. Een maand geleden volgde een nieuwe bekroning: 'superminister van Milieu' en Staatsminister (vice-premier), nummer twee van de regering.
En vanavond ging het weer mis. Juppé werd verslagen in een verkiezing waar hij helemaal niet aan mee hoefde te doen, met 51 tegen 49 procent. Hij kondigde meteen aan morgen zijn ontslag in te dienen.

En toen moest de scheiding tussen Royal en Hollande nog komen...

Gelukkig verliep het in Trassanel wel gewoon zoals verwacht werd: alle uitgebrachte stemmen gingen opnieuw naar links.

Labels:

6 Reactie(s):

Blogger Hazkan schreef...

Kan iemand mij de uitslag in trassanel uitleggen? Er zijn 21 stemmen uitgebracht, waarvan 1 ongeldig of blanco. Van de overige 20 stemmen zijn er 19 naar links gegaan. Ik geloof dat ik een stem mis...

18/6/07 08:51  
Anonymous Anoniem schreef...

Olivier, je zou erbij moeten zeggen dat Juppé niet "moest" aftreden, maar dat hij dat zelf wil.

Eén van de tekens van de "rupture" van Sarkozy is nl. dat iedere minister gekozen "moet" worden. Dit is echter geen grondwettelijke eis... Door minister te worden, deze eis kennende, deed hij mee aan het spelletje en is dus een goed verliezer, al heeft hij het er nu eventjes moeilijk mee!

Ere wie ere toekomt : Juppé houdt zich aan z'n belofte en kan nu dan ook écht met pensioen.

Een echte "rupture" ivgl met de vorige regering!

18/6/07 13:54  
Blogger Olivier van Beemen schreef...

Ha, over de uitslag van Trassanel zat ik zelf ook enkele minuten mijn hoofd te breken, maar besloot toen maar te gaan slapen.

Batave, je hebt niet helemaal gelijk. Het is in Frankrijk vrij gebruikelijk dat ministers zich verkiesbaar stellen voor een parlementszetel, maar een minister hoeft niet verplicht gekozen te worden, ook niet van Sarko.
Een elftal ministers uit de regering Fillon besloot zich verkiesbaar te stellen, waarschijnlijk om de kans te verhogen de zetel in hun district in rechtse handen te houden.
Pas nadat zij zich kandidaat hadden gesteld, sprak Fillon de nieuwe regel uit: verliezende ministers nemen ontslag.
Als deze regel al voor de kandidaatstelling bekend was gemaakt, vraag ik me af of Juppé het erop gewaagd zou hebben.
In de Franse pers wordt er volop gespeculeerd dat Fillons 'richtlijn' uitdrukkelijk tegen Juppé is gericht. Over zijn zege bestond de meeste twijfel, aangezien Bordeaux tijdens de presidentsverkiezingen al in meerderheid Royal had gestemd.
Mogelijk was het een truc van Sarko en Fillon om zich op beschaafde wijze van het laatste 'Chirakijnse' element uit de regering te ontdoen.
Als ik Juppé nog eens te spreken krijg, zal ik het hem vragen.

19/6/07 00:45  
Anonymous Anoniem schreef...

Dat is mooi balen, ik wilde gister nog reageren op de uitlag van Transanel in de trend van dat er gelukkig ook altijd nog zekerheden zijn in het leven... maar dat is dus niet zo :-(

19/6/07 08:32  
Anonymous Anoniem schreef...

Je hebt gelijk Olivier, ik volg eea van een afstandje, jij van dichtbij!

Bedankt voor je precisie.

19/6/07 13:26  
Anonymous Anoniem schreef...

Het feit dat Juppé is afgetreden zonder kabaal te maken, geeft denk ik toch wel aan, dat hij met die regel heeft ingestemd voor dat de verkiezingen begonnen waren.

27/6/07 11:37  

Een reactie posten

<< Home