donderdag, juni 21, 2007

Militante wijnboeren in Zuid-Frankrijk


Vandaag stond in de GPD-kranten een verhaal van me over een militante groep wijnboeren (regionaal comité voor wijnbouwersactie, CRAV), die met gewelddadige acties dreigen als de prijzen van wijn niet snel stijgen. Hier hun videoboodschap, waarin ze meneer Sarkozy een maand geleden een ultimatum stelden. Het verhaal staat onder meer in BN/De Stem. Nu snel naar het Fête de la Musique...

Labels: , ,

4 Reactie(s):

Blogger Simone schreef...

Na deze video te hebben gezien, kan ik begrijpen waarom de heer Sarkozy 4 treden tegelijk nam, nadat de Russische wijn goed gesmaakt had.

21/6/07 22:04  
Anonymous Anoniem schreef...

Deel 2466 in het feuilleton 'Frankrijk, het laatste communistische land van Europa'.

Dit is precies waar dit land aan kapot gaat. Bij elke tegenslag vallen we terug op de staat. Wanneer de markt onze wijn niet meer wil omdat andere landen betere kwaliteit leveren tegen lagere prijzen eisen we van de staat dat ze ons betere prijzen geeft. Desnoods spoelen we de wijn rechtstreeks het riool in, als ons inkomen maar gegarandeerd is. De vraag, wie dat alles betaalt is niet aan de orde. L'etat is iets abstracts. Ze regelen het maar.

Dit is nog maar een begin van een hete zomer die zal gaan komen. Frankrijk is ziek, ik hoop dat Sarko zijn rug recht houdt en het mooste land van europa weet te genezen.

21/6/07 23:06  
Anonymous Anoniem schreef...

Ik moet les Francais toch nageven dat het heel knap is om de kosten van dit (idd Cartl) ronduit communistische beleid vervoglens op een verguist Europa af te wentelen.

22/6/07 00:04  
Anonymous Anoniem schreef...

alexander, zo knap is dat niet : het is hier gebruikelijk de anderen (Europa, de baas, je man/vrouw, de regering, Bush...) de schuld te geven als iets fout gaat.
En zolang iedereen daar aan mee doet, werkt dat! En onze Sarko moet zelf opppassen daar niet aan mee te doen, want dan verliezen we wéér vijf jaar!

Ik heb een tijdlang wijn geïmporteerd van Frankrijk naar Nederland : met Europese steun geproduceerd exporteren, dat is geen probleem voor de wijnboeren. Nu andere landen (Spanje...) hetzelfde doen, is het hek over de dam, da's niet normaal. Frankrijk is nog altijd voor een Napoleontische mondialisering : zolang de Fransen exporteren is alles ok, maar als dezelfde waren geïmporteerd worden, dan mot je oppassen!

25/6/07 13:33  

Een reactie posten

<< Home