dinsdag, maart 25, 2008

Bling-bling in Londen

Zal Queen Elizabeth alvast een kijkje hebben genomen op de site van Christie's? Zo vaak zal het haar niet overkomen dat ze een eter over de vloer heeft van wie over twee weken een naaktfoto onder de hamer gaat.
De bling-blingpresident en Carla Bruni zijn morgen en overmorgen in Londen. Het belooft een veelbewogen bezoek te worden. De koningin schijnt zich van tevoren de nodige zorgen gemaakt te hebben dat haar paleis als decor zou dienen voor de nieuwste episode van de presidentiële soapserie over het leven van Sarko.
Aanvankelijk waren Sarko en Bruni niet eens getrouwd, waardoor het koningshuis met de lastige vraag zat of ze een hedonist en zijn minnares uit moesten nodigen. Maar de koningin stelde de voortvarendheid van het koppel ook weer niet op prijs. Ze zou niet eens de moeite genomen hebben een huwelijkscadeau te versturen naar Sarko, die voor de derde keer trouwde.
Met de opgeloste huwelijkskwestie is de lucht verre van opgeklaard.
Zo zou Carla Bruni volgens The Observer haar gitaar mee hebben willen nemen om een liedje voor de koningin te zingen met de tekst: My world is better when you are with me because you are my queen. Onbekend is of dit plan doorgaat.
In Frankrijk wordt het bezoek beschouwd als een belangrijke test voor de president, die het vertrouwen van zijn landgenoten terug wil winnen. Sarko wil van zijn bling-blingimago af.
En dus wisselde hij zijn Rolex in voor een minder patserig horloge en heeft hij zich voorgenomen niet zo opzichtig te sms’en zoals laatst bij de paus. Voorts zal hij proberen de koningin niet naar de wang te vliegen, zoals hij dat vorig jaar iets te enthousiast deed bij bondskanselier Angela Merkel, die dat niet zo op prijs stelde. Hij weet dat de Britse pers meedogenloos zal zijn bij de minste faux pas.
Valstrikken zijn er te over. Ten eerste is er de taalbarrière. Sarkozy’s Engels is op zijn zachtst gezegd bijzonder matig, daar berichtte ik al eens over. Hij kan nog veel leren van de talenkennis van Tony Blair.
Bovendien zal hij alles op alles moeten zetten zich te beheersen. Sinds de landbouwbeurs van Parijs weten we hoeveel moeite hem dat soms kost. En in Londen wacht hem geen geringe provocatie. Zijn toespraak voor de Britse volksvertegenwoordiging zal plaatsvinden in de Koninklijke Galerij van het Westminister Palace, het Britse parlement.
Twee enorme fresco’s overheersen die ruimte: de zeeslag van Trafalgar, waar de Fransen ten tijde van Napoleon in de pan werden gehakt door de Britse vloot en de slag bij Waterloo, waar de Britten de Fransen opnieuw een pijnlijke nederlaag toedienden. Doorstaat Sarko deze beproeving, dan is hij in ieder geval weer op de goede weg.

Big Ben op Westminster Palace. Foto: wallyg (flickr)

Labels: , , ,

2 Reactie(s):

Blogger François schreef...

Wat een aandacht voor Sarko en vooral zijn epousia. Zou me niet verbazen als de Correspondent in het gevolg meegaat naar Londen.
Als 'embedded' journalist....:-)

25/3/08 19:57  
Blogger Mercatorion schreef...

Jammer, dat het gitaarspelen niet doorgaat. Het zou mooie beelden hebben opgeleverd :-)). Welk liedje van haar heeft trouwens die zin in de tekst? Of zou het een cover geweest zijn?

Misschien zal zij het woord voeren. Haar Engels is beter.

26/3/08 02:42  

Een reactie posten

<< Home