zondag, april 09, 2006

Frankrijk draait door

Als gevolg van de hevigheid van de CPE-crisis zou je bijna vergeten dat er nog meer gebeurt in Frankrijk de laatste dagen en weken.
  • In het Noord-Franse Saint-Omer is het proces 'Outreau bis' begonnen. Dat is een pedofiliezaak die los staat van de eerdere Outreau-affaire, maar grote gelijkenissen vertoont. Dit keer zijn de beklaagden drie broers, die getrouwd zijn met drie zussen en elkaars kinderen zouden hebben misbruikt. Dat zou zich hebben afgespeeld in dezelfde buurt (La Tour du Renard) van Outreau, een voorstad van Boulogne-sur-Mer. Ook hier is de vraag of de kinderen niet gelogen hebben en opnieuw worden grote vraagtekens gesteld bij de onderzoeksmethoden. Ik schreef er een verhaal over voor de GPD-kranten van morgen. Lees het in BN/De Stem.

    Eerdere berichten over Outreau:
    Outreau 1, Outreau 2, Outreau 3


  • Minister Nicolas Sarkozy van Binnenlandse Zaken heeft zijn wet voor een selectief immigratiebeleid voorgelegd aan het parlement. "Acht van de negen buitenlanders die zich in Frankrijk willen vestigen, doen dat om familiereden en één om economische. Net als in andere Europese landen willen we een beter evenwicht," zei regeringswoordvoerder François Copé. Immigranten die nuttig zijn voor de Franse economie, krijgen voortaan voorrang. Vorige week gingen enkele duizenden demonstranten daartegen de straat op. Nieuwe immigranten zijn net als in Nederland voortaan ook verplicht een taal- en een inburgeringscursus te volgen, maar hoeven daar niet zelf voor te betalen.

  • In Marseille is een onderwereldoorlog aan de gang. Vorige week vonden liefst vijf moorden plaats, waarvan één gepleegd door een vrouw. Voor zover bekend is het de eerste Franse onderwereldmoord met een vrouwelijke dader. Ook daar zet de emancipatie zich voort.

  • Chikungunya breidt zich nog steeds uit op het Franse eiland La Réunion in de Indische Oceaan. Van de ruim 700.000 inwoners is nu één op de drie besmet: 236.000. Ook in Frankrijk groeit de angst voor het onbehandelbare virus. Een eerste besmetting in Zuid-Frankrijk is geconstateerd bij een verpleegster die bloed afnam bij een draagster van het virus, die dat op La Réunion had opgelopen. De besmetting is waarschijnlijk via het bloed verlopen, maar in theorie zou het ook een beet van een met de patiënte meegereisde mug kunnen zijn.

  • Ook de vogelgriep is nog niet voorbij, al zijn er de laatste tijd geen nieuwe gevallen in Frankrijk geconstateerd. Het goede nieuws is dat de mensen weer meer kip zijn gaan eten, nu de media alleen nog over het CPE praten en niet over de vogels. Frankrijk is een van de best uitgeruste landen in geval van een epidemie. Het heeft een voorraad van 13 miljoen behandelingen.

  • Jamal Derrar (22) is veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf voor het levend verbranden van Sohane Benziane. Dat gebeurde in oktober 2002, volgens de dader wegens gekwetstheid: hij was verliefd op Sohane (17), die niets van hem moest hebben. Volgens getuigen vertelt hij die versie slechts om zo min mogelijk straf te krijgen: een crime passionnel leidt tot een lagere straf dan een moord met voorbedachten rade. Volgens hen had de vriend van Sohane de vriendin van Jamal beledigd hebben en was het een wraakmoord. Mede naar aanleiding van de brute moord ontstond de succesvolle beweging Ni Putes Ni Soumises, die opkomt voor de rechten van de vrouwen in arme probleemwijken.

5 Reactie(s):

Blogger Bert schreef...

Jamal Derrar (22) is veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf voor het levend verbranden van Sohane Benziane. Dat gebeurde in oktober 2002, volgens de dader wegens gekwetstheid: hij was verliefd op Sohane (toen 17), die niets van hem moest hebben.

"Toen 17"? Het arme meisje was 17 toen ze werd vermoord, en heeft nooit de kans gekregen om ouder te worden.

10/4/06 22:18  
Blogger Olivier van Beemen schreef...

Daar heb je wel een punt. Merci, beetje te snel opgeschreven. Ik verander het.

10/4/06 22:40  
Blogger Bert schreef...

Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

21/4/06 12:02  
Blogger Bert schreef...

Il n'y a pas de quoi. Gebeurt mij ook wel eens. Heel leuk en informatief weblog heb je trouwens.

21/4/06 12:05  
Blogger Olivier van Beemen schreef...

Merci!

27/4/06 13:00  

Een reactie posten

<< Home