maandag, september 24, 2007

Betalen, je staat op het hotel van Mijnreet

Het oude Franse Monopoly, met uitsluitend straten in Parijs

Het dorpje Montcuq (zelfde uitspraak als mon cul, mijn reet) is onstuitbaar. In de jaren zeventig kreeg het al een cultstatus dankzij 'le petit rapporteur' die er een kijkje kwam nemen (zie filmpje in mijn eerdere bericht), nu is er een kans dat Montcuq de duurste straat Rue de la Paix gaat vervangen op het bord van een nieuwe versie van het Franse Monopoly. De nieuwe Kalverstraat van Frankrijk dus.
Net als NRC Handelsblad vorig jaar tijdens komkommertijd eens peilde of er animo is voor nieuwe straat- en plaatsnamen in de Nederlandse versie, startte Hasbro, het Amerikaanse bedrijf achter Monopoly, een discussie over nieuwe straten en plaatsen voor Frankrijk.
Ondanks (of dankzij) een haast spreekwoordelijke afkeer van kapitalisme in Frankrijk, doet dat spel het goed ten zuiden van Belgiƫ. Dat blijkt onder meer uit de vele regionale versies die er naast de originele Parijse versie te koop zijn, zoals Monopoly Corsica, Marseille, Lyon, Grenobe of Chamonix.
Het leek Hasbro een leuk idee internetgebruikers te laten stemmen. Voor je eigen stad, of een andere plaats. Enkele fora en sites met voorliefde voor scatologie zijn volgens Le Figaro een heuze ondersteuningsactie voor Mijnreet begonnen, dat dik aan de leiding gaat in het voorkeursklassement (voor het deprimerende stadje Duinkerken in Noord-Frankrijk). Hasbro reageerde dat het vooral verheugd was dat er zoveel mensen gestemd hebben, 270.000. Of we straks daadwerkelijk failliet gaan bij een hotelovernachting in Mijnreet is nog maar de vraag.
En het plaatsje had al zo genoeg van alle spottende aandacht, vertelde de burgemeester van het dorpje Uieneters (Minjocebos) me tijdens een bijeenkomst van dorpjes met rare namen (lees mijn verhaal over deze bijeenkomst bij de reacties van dit bericht). Mijnreet laat daar bijvoorbeeld demonstatief verzet gaan.
Mochten jullie je geroepen een tegenoffensief te starten om de bewoners van het geplaagde dorpje te helpen, stemmen kan hier. Als dat niets helpt, dan kunnen we nog altijd Sarkopoly spelen.

Labels: ,

1 Reactie(s):

Anonymous Anoniem schreef...

Bonjour,

Ga morgen naar Parijs, waar kan je zo'n spel kopen, lijk mij wel grappig, monopoly, met straatnamen van Parijs.

Groeten w.bloem@gmail.com

25/9/07 09:35  

Een reactie posten

<< Home