maandag, november 26, 2007

Opgelet: beverratten in de Marne

Wat doet uw correspondent op een vrije zondagmiddag? Welnu, gisteren heb ik met een bevriende fotografe een aardig fietstochtje gemaakt langs de rivier de Marne. Behoorlijk idyllisch daar rond Bry-sur-Marne en Champigny. Vooral 's zomers moet het een feest zijn met alle guinguettes (soort eet- en drinktentjes) aan het water en soms zelfs op eilandjes. Daar zal ik over een halfjaartje weer eens over berichten.
Nu eerst uw aandacht voor het volgende. Op een goed moment zagen we een opvallend beest in de rivier. Ik twijfelde tussen een otter en een grote rat. Of toch een bever? Otters of bevers vlakbij Parijs, het Grenelle de l'environnement (de grote mileutop) van Nicolas "Al Gore" Sarkozy leek zijn eerste vruchten af te werpen.
Het beest zwom naar de oever en ging even aan de kant zitten om zich beter te laten observeren. Stadsmensen als we zijn, hielp dit nog niet bijster veel. Het was in ieder geval geen bever (die hebben een platte staart) en geen rat (ons beest was groter), goed dan maar een otter. Cool, een otter gezien, daar kan je mee thuis komen.
Ik vroeg het voor de zekerheid nog aan enkele gefascineerde voorbijgangers, die er iets minder stads uitzagen. Die spraken van ragondins. Dat zou dan wel het Franse woord voor otter zijn. Iets verderop kwamen we nog twee exemplaren tegen.
De dikke Van Dale F-N (Fransen vragen zich wel eens af of ik het handboek van het Front National in de kast heb staan) bood uitsluitsel. Een otter was het niet, dat is een loutre. Een ragondin daarentegen is een beverrat. Uit de wiki-encyclopedie heb ik begrepen dat het niet zo'n fijn beestje is. Ze slopen de dijken. Opgepast dus, als u van plan bent een van die fraaie stulpjes aan de Marne te kopen.

Een beverrat (niet in de Marne). Foto van Lisa Taysett, gepubliceerd met toestemming van de fotografe

Labels: , ,

1 Reactie(s):

Blogger Olivier van Beemen schreef...

Kreeg nog een aardige tip van een lezer: beverrattenragoût

26/11/07 19:26  

Een reactie posten

<< Home